- Hvor skal vi overnatte i kveld, pappa?
- I De dødes Tjern, gutten min.
- Mmmmå vi dit?

Det står ikke på kartet, men bukten øst av Ostøya i Indre Oslofjord er alltid stille uansett hvordan det blåser, sies det. Dermed har bukten fått tilnavnet De dødes Tjern. Den første kvelden i oktober ankret 15 seilskøyter opp med akterfortøyning i land, klare for årets Toddyseilas!

Lørdag morgen var aldeles etter boka, med skippermøte på Colin Archers dekk kl. 10. Regattakomiteen ankom i plastikkbåt (!) og guidet oss gjennom dagens seilingsbestemmelser: Start utenfor lille Ostøsundet, kryss i sørøsten og runding Ildjernsflua, så et stikk i skjøtet mot runding sør av Steilene og slør mot Slemmestad. Derfra nordøst av Raudskjæra utenfor Asker og så inn til mål ved Middagsbukta. Og slik ble det! De tyngste startet først, og et kvarter senere gikk resten over startlinja. Nåja, det var nok noen som drøyde enda noen minutter…

Kryss er alltid gøy på flatt vann og med skøyter på alle kanter, men etter første runding ble vi fort perler på en snor. I de påfølgende sene nattetimer var det mumling fra enkelte om at vi skal lage en langt mer interessant bane neste år, på kryss og tvers, og lens og kryss igjen, med både babords og styrbords rundinger. På den måten får vi dermed et inntrykk av å seile sammen! Men for all del, vi nøt turen i friskt høstvær. Regnet holdt seg til og med på avstand. Tøfler på dekk!

Raak er i en klasse for seg og forsvinner forut. Liv, nå med nye seil, har som vanlig et fantastisk driv. Løperen går raskere enn det er lov å tro er mulig med årets yngste mannskap, Sofie på 3 måneder. Truls på Maaken seiler solo og slår neste alle, sammen med Godbonden med lavest gjennomsnittlig alder om bord, Bauta som vanlig blant de topptrimmede, hakk i hel med Venus som lot toppseilet ligge og kniver med Colin Archer med ny, seilrett propell! Færder og West Wind med entusiastisk mannskap slår Fant og Vilde på korrigert tid, som igjen legger Moa og Bris bak seg, førstnevnte uten klyver, men lover å komme sterkere tilbake! Mot slutten kommer også alltid like standhaftige Concordia, og svært begrodde RS Stavanger i mål. Kort oppsummert: Dette ble de seilrette propellers seilas, med Løperen og RS 1 Colin Archer som årets klassevinnere, klokket inn av æresmedlem Hans borti Salvesen ved mållinjen. For at det ikke skal herske tvil i etterkant: Toddyens mest fornøyde skipper heter von Trepka.

Kl. 19.00 startet Toddykomiteen sin smaksrunde for kåring av årets beste toddy, fra båt til båt i Hestehagebukten. Henning som komitéformann flankert av Unni på Liv og Elisabeth på Moa utropte Færder til årets vinner av den gjeveste premien i Toddyseilasen, vandretroféet ”Det gyldne Toddykrus”, mottatt for aller beste Toddy. Søndag ble regntung, men ikke desto mindre munter, med modellbåtregatta som formiddagens høydepunkt. Fants katamaran av peisved og plastpose ble uslåelig for nest beste bidrag fra Liv. Moas plastmodell med skjell som ballast sank dessverre umiddelbart ved sjøsetting, og var ikke til å redde.

Så ble det motor hjem i regnvær for de fleste, men alle intensjoner om et godt arrangement gikk nok en gang i oppfyllelse, takk til alle som gjorde det mulig!

  • Toddy_TOMK-40
  • Toddy_TOMK-41
  • Toddy_TOMK-49
  • Toddy_TOMK-50
  • Toddy_TOMK-91
  • Toddy_TOMK-92

Hva skjer?

31. mai
Asker Trebåtfestival
1. juni
SSCA-regattaen
14. juni
Færderseilasen
26. juni - 30. juni
Nordisk Skutträff
6. juli - 28. juli
SSCAs samseilas
18. juli - 21. juli
Forbundet Kystens landsstevne
2. august - 4. august
Colin Archer havnefestival
8. august - 11. august
Risør Trebåtfestival
31. august
Hollændern
8. september - 15. september
Limfjorden rundt
21. september
Toddyseilasen

Innlogging

Innlogging er bare nødvendig for å skrive artikler.

Husk meg